METFORMİN 'LE İLGİLİ HERŞEY


1-Metformin ne zaman ve nasıl  keşfedilmiştir?

1922 yılında  Emil Werner ve  James Bell tarafından keşfedilen Metformin, 35 yıl boyunca araştırma  amaçlı kullanılmıştır.1950 yılında Flipinlerde Eusebio Y. Garcia tarafından İnfluenza tedavisi için kullanılırken ilacın kan şekeri düşürücü etkisi gözlemlenmiş, Garcia ilacın antiviral (Viruslara etkili ), antimalaryal (Sıtmaya etkili ) , antipiretik ( Ateş düşürücü ) etkisi ile ilgili makaleler yayınlamıştır. Sonrasında Fransa’da Dr.Jean Sterne 1957 yılında Aron laboratuarındaki çalışmalarında şeker düşürücü etkisini araştırmış ve sonrasında ilk defa diyabet tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır.İsmine Glucophage  ( Glikoz yiyici ) denmiştir. İlaca 1958 yılında İngilterede 1972 'de  Kanada'da izin verilmiş ve 1994 yılında FDA (Amerika İlaç Düzenleme Dairesi ) izin vermiş, 1995 yılından itibaren ABD ve tüm dünyada  yaygın olarak Diyabetin tedavisinde  kullanılmaya başlanmıştır. 
2-Metformin hangi bitkiden sentez edilmiştir?
Biguanid grubu ilaç olan metformin, Galega officinalis adındaki bitki ekstresinden sentez edilmiştir.
3-Metforminin etki mekanizması nedir?
a-) Karaciğerde üretilen glukoz miktarını azaltır bunun sonucunda insülin duyarlılığını artırır, perifer dokularda (kas ) kan şekerinin kullanımını artırır, serbest yağ asidi miktarını artırır.
b-)Hc membranında CAMP kinaz enzimini aktivitesini artırır.İnsülin direncini düzeltir.
4-Metformin hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır ?
Prediyabet (Bozulmuş açlık glukozu ve Bozulmuş glukoz toleransı )
Tip 2 Diyabetes Mellitus
Alkolik olmayan Karaciğer Yağlanması
Polikistik Over Sendromu
Prematur Puberte
5-Tip 2 DM kullanımı nasıldır?
Şişman Tip 2 Diyabetlerin  tedavisinde kullanılır, hastaların 10 yıllık takip edildiği bir  çalışmada diğer ilaçlara göre diyabetin komplikasyonlarının oluşumunu daha fazla engellediği görülmüştür.Sulfanilüre grubu ilaçlara göre daha az Kan şekerini düşürücü etki  göstermiştir. Kilo aldırıcı etkisi yoktur kilo verdirebilir .Kilo  verdirici  etkisi İnsülin Direncini azaltmasından ve bulantı gibi  yan etkilerinden dolayı olabilir ).
6-Prediyabette (Gizli Şeker ) kulanımı nasıldır ?
Diyabet önleme çalışmasında yaşam tarzı değişikliklerinin diyabet oluşumunu %58, Metforminin Diyabet oluşumunu %31 azaltığı görülmüştür.
7-PKOS'ta kullanımı nasıldır ?
PKOS hastalarının büyük çoğunluğunda insülin direnci oluşur buna bağlı PKOS ( Polikistik Over Sendromu ) hastalarının %15 de Tip 2 Diyabet (Şeker Hastalığı )  gelişebilir. İnsülin direncini düzeltici etkisi dolayısı ile PKOS (Polikistik Over Sendromu ) tedavisinde 1994 den beri kulanılmaktadır.
8- Metformin başka hastalıklarda etkileri varmı ?
Antipsikotik ilaç kullananlarda kilo alımını azaltığı , Pankreas kanserinden koruduğu , meme ve kolon kanserinde faydalı etkileri olduğu ile ilgili çalışmalar mevcut.
9-Hangi durumlarda kullanılmamalıdır ?
Böbrek hastalığı ,Akciğer ve Karaciğer hastalığı , Kalp yetersizliği olanlarda Laktik asidoz , Kontrast madde kullanılacak görütülemelerden önce metformin kesilmesi önerilir.
10- Ne gibi yan etkileri olabilir ?
GİS rahatsızlık (Bulantı , diyare,gaz,ishal ) yapabilir ,düşük dozlarla başlanılıp kademeli artırıldığında şikayetler az olur.Uzun süreli kullanımda vitamin B12 eksikliği yapabilir.İntravenöz kontrast kullanımı gerektiğinde ,cerrahi ve anestezi gerektiren durumlarda geçici olarak ara vermek gerekir.




Yorumlar