DİYABETİK HASTALARDA EGZERSİZ


1-Diyabet hastalarında egzersizin ne gibi faydaları vardır?
Kas ve karaciğerdeki glikojen depolarını boşaltır ve kaslara yönelik kan akımını artırır.Kaslarda insülin kullanımını artırır,insülin direnci kırılır.
2-Diyabetik hastalara hangi tip egzersiz yapmaları önerilir?
Birçok çalışmada hem aerobik egzersiz hem de direnç egzersizleri önerilmektedir. Egzersiz insülin direncini düzeltmektedir.Yapılan direnç egzersizleri kas kitlesinde artışa sebep olarak vucudun kan şekeri kullanımını artırır.Diyabetik hastalar için en ideal egzersiz programı dirençli egzersizlerle desteklenen düzenli aerobik egzersizlerdir.
3-Diyabetik hastalar hangi sıklıkta ne kadar egzersiz yapmalıdır?
Çalışmalarda egzersizin metabolik etkilerinin 72 saate kadar devam ettiğini göstermektedir. Egzersiz programının düzenli olarak haftada en az 3 gün mümkünse hergün egzersiz yapması ve egzersize 2 günden fazla ara vermemesi gerekir. Egzersiz programının 6-12 hafta zarfında küçük artışlarla ayarlanmalıdır.
4-Diyabetik hastalar egzersiz programına başlamadan nelere dikkat etmelidir?
Şeker hastalarında kalp damar hastalığı riski yüksek  olduğundan kalp hastalığı için tıbbı tetkikler yapılmalı,hastanın tedavi şekline göre önerilerde bulunulmalı,ortopedik problemler ve diğer diyabetik komplikasyonlara uygun egzersiz programı önerilmelidir.
5-Diyabetik hastalarda hangi saatler egzersiz için en uygundur?
Aç karınla ve yemeklerden önce kan şekeri düşme riski yüksek olduğundan egzersiz önerilmez, egzersiz için en ideal zaman yemekten 2-5 saat sonradır.Şeker hastalarında kan şeker yüksekliği kahvaltı sonrası sık görülür bu sebeple kahvaltı sonrası 2-5 saat en uygun zaman olabilir.
6-Diyabetik hastalarda egzersizle kan şekerinin düşmesi ne gibi faktörlere bağlıdır?
Egzersiz süresi,yoğunluğu,kullanılan insülin dozu,enjeksiyon bölgesi,insülin dozu gibi faktörler etkilidir.Özelikle Tip 1 ve Tip 2 hastalarında hipoglisemi riski olabilir.dikkatli olunmalıdır.Normal insanlarda egzersiz sırasında kan şekeri düşerken Tip 1 Diyabet hastalarında vucutta insülin eksikliği nedeni ile kan şekerini yükselten hormonlar artıp kan şekerini yükseltebilirler.
7-İnsülin kullanan diyabetik hastalar egzersiz öncesi ve sonrası nelere dikkat etmelidir?
İnsülin kullanan diyabetik hastalar egzersiz sırasında 30 dk arayla kan şeker kontrolu yapmalıdır.Egzersiz öncesi ideal kan şekeri 120-200 arasıdır.Kan şekeri <120 altındaysa egzersiz öncesi 15 gr karbonhidrat alımı önerilir.Ketosiz durumunda egzersiz önerilmez.Egzersiz öncesi  insülin enjeksiyonu uygulanması durumunda  kas grubunda emilim artabilir bu da kan şekerini düşürücü etkiye yol açar.Egzersiz öncesi insülin enjeksiyonu önerilmez.İnsülin enjeksiyonu uygulama zamanı kısa etkili insülin için egzersizden 2 saat sonra, orta etkili insülinler için 3-4 saat sonra olmalıdır.Egzersiz yapılacaksa insülinin karından yapılması önerilir.egzersiz programına düzenli devam eden hastalarda insülin dozu %20 oranında düşürülebilir.

  


Yorumlar