DİYABETTE KULLANILAN BİTKİSEL ÜRÜNLER


Günümüzde 400’den fazla bitki ve 120’den fazla doğal kaynaklı ürünün yanı sıra birçok vitamin ve mineral diyabet hastaları tarafından tedaviye destek amacıyla kullanılmaktadır.
Hipoglisemik Etkili Bitkiler
Hipoglisemik etkili ilaçlar ve doğal ürünler  pankreas beta hücrelerinden insülin üretimini  arttırmak suretiyle hipoglisemi oluşturarak etki gösterirler. Bu mekanizma ile etki eden ilaçlar ve doğal ürünler sadece Tip II diyabet hastalarında faydalı olurken, tüm tip I diyabetlilerde ve insülin üretme yeteneğini kaybetmiş Tip II diyabet  hastalarında etkisizdirler.Banaba,Kudret narı,Çemen,Gurmar  Bu  şekilde etki eder.
İnsüline Hassasiyeti Arttıranlar:
Diyabet, insülin salıverilmesinin azaldığı ve/veya insülinin etkisinin azaldığı (insüline direnç oluşumu gibi) bir hastalıktır. Birçok doğal ürün de periferal insülin reseptörlerinin hassasiyetini arttırarak etki gösterirler. Tarçın,Krom,Vandyum,Ginseng bu şekilde etki eder.
Karbonhidrat Absorbsiyonunu Engelleyenler:
Gastrointestinal kanaldan karbonhidrat absorbsiyonunun yavaşlaması kan glikoz seviyesinde düşüşe neden olmaktadır. Birçok doğal ürün de bu yolla fakat farklı bir mekanizma ile etki  gösterirler.Bunların çoğu lif (fiber) içermektedirler. Genel olarak suda çözünebilen ve çözünmeyen olarak iki tip lif vardır.Psylium,Konyak Bitkisi bu şekilde etki eder.
Diğer doğal ürünler:
Aşağıda tedaviye destek amaçlı kullanılan alfa-lipoik asit ve selenyum hakkında kısa bilgiler verilmiştir.
Alfa Lipoik Asit:
Alfa lipoik asit endojen bir koenzimdir. Antioksidan etkilidir ve E vitamini, C vitamini, glutatyon gibi vücuttaki diğer antioksidanları yenilediği düşünülmektedir.Alfa lipoik asit, diyabet nedenli periferal nöropati semptomlarını gidermekte, ayak ve bacaklardaki  yangı, sızlama, karıncalanma gibi hisleri azaltmaktadır. Ancak iyileşmenin fark edilebilmesi 3-5 hafta sürebilmektedir.
Selenyum :
Selenyumun diyabetten korunma ve diyabet  tedavisindeki yeri uzun yıllardır ilgi çeken bir konudur. Oksidatif stresin insülin direnci ve diyabete katkısı bulunduğu düşünülmektedir. Bu nedenle antioksidan etkisinden ötürü selenyumun diyabet hastaları için yararlı olabileceği düşünülmüştür.Ancak yapılan popülasyon araştırmalarına göre, yüksek serum selenyum konsantrasyonu Tip II diyabet oluşumu riskini arttırmaktadır. Yapılan son klinik çalışmalardan birinde yaklaşık 7 yıl boyunca
günde 200 mikrogram selenyum desteği kullanan yaşlı hastalarda tip II diyabet oluşumu riskinin arttığı kanıtlanmıştır.

KAYNAK



Yorumlar