TÜRKİYE'DE ENDOKRİNOLOJİ'NİN TARİHİ



1933 Üniversite Reformu ile Türkiye 'ye gelen ve vefatına kadar Çapa Tıp Fakültesi 2.Dahiliye Kliniğinde (Bezmialem Vakıf Gureba Hastanesi) ders veren ünlü Alman Klinikçisi Prof.Dr.E.Frank Endokrinoloji ve Diyabet konusunda çalışmalar yapmıştır.Dr.Franke sadece ders vermekle kalmamış zamanında birçok modern labaratuvar kurmuş diyetetik anlayışını Türkiye'ye getirmiştir.Dr. Frank Türkiye'ye gelmeden önce ilk guanidin türevi Silubin'i bulmuştur.''Karbonhidrat Metabolizması Patolojisi ''   adlı kitabı Prof. Dr. Ferhan Berker  tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir.

Prof.Dr.Selahattin Koloğlu  (1923-2003 ) ,Ankara Üniversitesi bünyesinde Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı 1974 yılında İç Hastalıkları kürsüsüne ait mekanda ve bu kürsüye ait kadrolarla,yurdumuzda bu akademik alanda ilk kürsü olarak, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kürsüsü adıyla kurulmuştur.Jinekolojik Endokrinoloji alanındaki ilk  önemli yazılar Besim Ömer Paşa tarafından basılmıştır.

Türkiye'de Endokrinoloji alanında öncülerden biri de prof.Dr.Suphi Artunkal (1907-1978 ) Haseki Hastanesi Tedavi Kliniğinde yetişmiş 1953 yılında Endokrinoloji ile ilgilenmeye başlamış.Türkiye'de ilk defa Nükleer Tıp yöntemlerini Tiroid hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanmıştır. Prof.Dr.Muzaffer Şevki Yener ''Türk Diyabet Cemiyeti 'nin '' kurucusudur. 

KAYNAKLAR: 
1-Bilimin ışığında Osmanlıdan Cumhuriyete Tıp ve Sağlık Kurumları ,Prof.Dr.Esin Kahya,Prof.Dr.Ayşegül D.Erdemir 391-393 shf



Yorumlar

  1. Merhaba, Benim 14 yaşında (1999) doğumlu bir kızım var. Kızım 2013 haziran başında regl oldu. Boyu 160 kilosu 44 4-5 ay öncesine kadar boyu 151 idi ve spor yapmaya başladıktan ve yemeğine dikkat ettikten sonra 4-5 ay içerisinde 9-10 cm uzadı. Hala spor yapmaya devam ediyor ve yemesine dikkat ediyor. Hergün en 50 defa yüksek yerlere zıplıyor. hergün 50-80 defa ip atlıyor.Hergün Esneme-germe hareketleri yapıyor.Günde 2 bardak süt içiyor. Haftada 4-5 gün yoğurt yiyor.Kalsiyum,protein,vitamin ağırlıklı beslenmeye çalışıyor. Asitli içecek,meşrubat,aburcubur tüketmiyor. Yeni başladığı şey ise ton balığı yemek. Balık yemekten nefret eder ama boyu uzasın diye konserve ton balıgının hergün yarısını yemeye karar verdi ve şimdi buna başlayacakmış.Cicibebe tüketiyor.Yüzmeye başlamıştı 3-4 defa gitti ama yazlığımıza gideceğimiz ve orda havuz,deniz olmadığı için yüzemeyecek. Kısacası size sormak istediğim kızımın boyu ayda kaç cm uzar? Bir yerde okumuştum spor ve dengeli beslenme ile spor yaparak hedef boyundan 10 cm uzun olunabilirmiş. Ablası 18 yaşında yaklaşık 1.68-1.70 boyunda.Diğer ablası 162-164 boyunda.Kızım da 1.68-1.70 arasında olmak istiyor. (Anne boyu:158 Baba boyu:176)Kızım daha ne kadar uzar? Uzar ise ayda kaç cm uzar? Eğer kızımın yaptıklarında yanlışlık var ise lütfen bilgilendiriniz. En kısa zamanda cevap vereceğiniz umuyorum. Teşekkürler..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder