KONJENİTAL ADRENAL HİPERPLAZİ



Konjenital adrenalhiperplazi (KAH), bozulmuş kortizol senteziyle karakterize otozomal resesif geçişli bir hastalıklar grubudur. İnsidansı 1/10000-1/20000 dir. 21 hidroksilaz eksikliğinde ve 11 beta hidroksilaz (CYP11B1) eksikliğinde virilizasyon oluşurken, 3 beta hidroksisteroid dehidrogenaz tip 2, 17 alfa hidroksilaz (CYP17) eksikliğinde kortizol ve seks steroidleri blokoja uğrar. Bu enzimin defekti KAH ın yaklaşık %95 inden sorumludur. Kortizol sentezinin blokajı ACTH salınmasına yol açar ve adrenal korteks ACTH ile uyarılır. Böylece kortizol öncüllerinin birikimi ve seks hormon biyosentezinde farklı yöne kayma meydana gelir. Yeni doğan kızlarda klasik yada ciddi virilizan KAH’ın ana görünümü genital belirsizliktir. Eğer hastalık tanınmazsa ve tedavi edilmezse hem kız hem de erkek çocukta postnatal hızlı büyüme ve seksüel prekoksisiteye gider veya ciddi enzim defekti olanlarda neonatal tuz kaybı ve ölüm oluşabilir. Klasik KAH’lıların yaklaşık %75’i tuz kaybettiren aldosteron eksikliği nedeniyle tonus kaybı ve potansiyel şok geliştirme eğilimindedirler. Non-klasik KAH lı hastalarda hafi f subklinik kortizol sentezi bozukluğu genelde addison krizine yolaçmaz. KAH’ın tipleri içinde non-klasik form daha sık görülür ( genel popülasyonda %0,1-0,2). Non-klasik KAH da düzensiz mensi ve aknesi olan adelosan hastalarda semptomlar glukokortikoid tedavi ile genelde 3 ayda normale döner. Oysaki hirsutizmin remisyonunu elde etmek glukokortikoid monoterapisi ile daha zordur. Diğer androjenik hastalıklarda olduğu gibi hirsutizmin tedavisinde oral kontraseptif ve /veya antiandrojen desteği ile daha iyi sonuç alınmaktadır. Erişkinde non-klasik KAH tanısı sabahın erken saatlerinde 17 alfa hidroksiprogesteron bakılarak ve gerektiğinde kısa ACTH stimulasyon testi ile konfi rme edilmesi yoluyla konulmaktadır.
Konjenital Adrenal Hiperplazi’nin Tedavisi
Önemli derecede hiperandrojenizmi ve infertilite problemi olanların tedavisi önerilmektedir.
Non-klasik KAH lı erkeklerde günlük glukokortikoid verilmesi önerilmez. Non-klasik KAH ın değişik tedavi seçenekleri ile ilgili randomize ve kontrollü yayınlanmış bir çalışma yoktur. Fakat günlük 0,25 mg deksametazon uygulanmasının aknenin ve düzensiz mensin düzeltilmesinde 3 ay içinde etkili olabildiği hirsutizm için ise bu sürenin 30 aya kadar uzadığı gözlenmiştir. Klasik KAH da fertilite azalmasına rağmen non-klasik KAH lı kadınlarda glukokortikoid tedavisinin hastanın gebe kalması için gerekli olmadığı düşünülmektedir. Klasik KAH lı hastalarda her iki cinste adrenal kortikal yetmezliğin semptomlarından kaçınmak için tedavi verilir. Bununla birlikte glukokortikoidlerle aşırı tedavi cushingoid görünüm, mineralokortikoidlerle tedavi ise hipertansiyona neden olabilir. Glukokortikoidlerle aşırı tedavi osteoporoza yol açabilir. Glukokortikoid ve mineralokortikoid monitörizasyonu en az yılda bir defa fi zik muayene ve hormon ölçümleri ile yapılmalıdır. KAH lılarda en belirgin metabolik anormallik gestasyonel diyabet olup prevelansı %20 dir. Gebelik ve doğum oranları KAH lılarda düşüktür.

NOT:Bu makalenin hazırlanmasında Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneğinin çalışma kılavuzlarından faydalanılmıştır.Daha Ayrıntılı bilgi için http://www.turkendokrin.org/icerik.php?id=19&m=menu17 faydalanılabilir.

Yorumlar